top of page

Burn-out / depressie

Voor burn-out bestaat geen exacte definitie. Over het algemeen gebruikt men de term burn-out om te verwijzen naar de gevolgen van langdurige blootstelling aan stressvolle situaties. Zo goed als altijd hebben die gevolgen te maken met emotionele of lichamelijke uitputting en een verminderd gevoel van competentie of zelfwaarde.

In het geval van een burn-out voel je je emotioneel ‘op’: het ontbreekt je aan motivatie en concentratie, je lijkt geen energie te hebben en het lukt je niet langer om te presteren zoals vroeger.

Symptomen van burn-out zijn sterk persoonsgebonden en ze kunnen zich in verschillende gradaties manifesteren.

Therapie kan je helpen je bewust te worden van het probleem en van de oorzaken ervan, zodat je de weg vindt naar een evenwichtiger leven. Door de oorzaken bij de wortel aan te pakken leer je in eerste instantie hoe je omgaat met je burn-out, en bovendien hoe je stress verminderen kan om dezelfde problemen in de toekomst te vermijden. Assertiviteitstraining geeft je een goede basis voor gezonde zelfzorg.

Het herstel bij een burn-out is sterk verschillend per persoon. Voor sommige mensen gaat het over een periode van een aantal maanden, bij anderen duurt het herstel gemakkelijk een jaar. De duur is sterk afhankelijk van de gradatie van de burn-out. Externe factoren, zoals jonge kinderen of een hoop sociale verplichtingen, kunnen je ook tijdens de herstelperiode (onbedoeld) uitputten en je genezing op die manier vertragen.

Burn-out therapie probeert je niet gewoon opnieuw functionerend te maken. Het leert je ook beter luisteren naar je lichaam en geest. Op die manier herken je de signalen van overbelasting, en kan je je leven op tijd bijsturen om een nieuwe burn-out te vermijden.

Een burn-out en een depressie van elkaar onderscheiden is niet altijd even gemakkelijk. Ze delen een aantal symptomen, zoals futloosheid, vermoeidheid en negatieve gedachten. Waar depressie veeleer een stemmingsstoornis is, is burn-out een energiestoornis. Je zou kunnen stellen dat depressie een ruimere en diepgaandere invloed heeft op je leven. Een burn-out is doorgaans werkgerelateerd. Toch kan een burn-out ook door familiale situaties of andere zorgvragen de kop opsteken als het net die situaties zijn die voor langdurige en overmatige overbelasting zorgen.

https://www.vindeentherapeut.be/behandeling/burnout.html

bottom of page